Vanaf 1 april gaat de National Health Service van Groot-Brittannië (NHS) alle diensten rondom gokken zelf financieren, zoals het behandelen van gokverslaafden. NHS heeft aangegeven geen geld meer te willen ontvangen van GambleAware.
GambleAware is een liefdadigheid instelling die zich inzet voor het onderzoek, het voorkomen en de behandeling rondom gokverslaafden. De gokindustrie droeg allemaal maandelijks hun steentje bij. Vorig jaar was dit 19 miljoen euro aan GambleAware. Verschillende aanbieders waren hierbij betrokken en stonden miljoenen af voor dit goede doel. Zo gaf William Hill 1 miljoen pond, het bekendere bedrijf bet365 gaf net iets meer dan 4 miljoen pond en het bedrijf Entain gaf 4 miljoen pond.
De ontvangen bedragen worden onder andere gebruikt voor behandelingen voor gokverslaafden en is er ook 1,2 miljoen pond uitgegeven aan subsidies voor verslavingsklinieken die geleid worden door de NHS.

GambleAware geen partner meer van de NHS

Nu is natuurlijk de vraag waarom NHS geen geld meer wilt ontvangen van GambleAware. In een brief die Claire Murdoch schreef aan GambleAware wordt dit duidelijk. Mede door klachten van patienten is dit besluit gevormd. Zij voelde zich er niet prettig bij dat het ontvangen geld afkomstig is van de gokindustrie. Claire schrijft het volgende aan GambleAware:
“Onze beslissing is sterk beïnvloed door patiënten die eerder hun bezorgdheid hebben geuit over het gebruik van diensten die rechtstreeks door de industrie worden betaald. Bovendien zijn onze clinici van mening dat er conflicten van belang zijn in hun klinieken die gedeeltelijk worden gefinancierd door middelen uit de gokindustrie.”
Toch wordt GambleAware bedankt voor de jarenlange samenwerking en de mensen die ze hebben kunnen helpen met hun financiering.
“We zijn GambleAware erg dankbaar voor de financiering die u de afgelopen 3 jaar hebt verstrekt, waardoor we behandelingsdiensten sneller konden uitrollen dan anders het geval zou zijn geweest mogelijk. Aangezien deze echter deel gaan uitmaken van de normale vastlegging van terugkerende uitgaven en we het aantal klinieken gaan uitbreiden, willen we de financiering verplaatsen naar de algemene NHS-financiering, zoals het standaard is voor andere soortgelijke diensten.”

Volgens NHS zijn er tussen april 2021 en december 2021 668 mensen opgenomen met een gokverslaving en doorverwezen naar een van de NHS-klinieken. Dat is 16,2% meer dan dezelfde periode in 2020. Toen zijn er 575 mensen opgenomen.

Nederland

In Nederland is het net even wat anders geregeld. Er zijn Diverse verslavingsklinieken te vinden. Dit is verplicht gesteld sinds de invoering van de Wet Kansspelen. Alle aanbieders van kansspelen (ook online) moeten 0,25% van hun bruto spelresultaat doneren aan “het verslavingspreventiefonds”. Hervitas is een verslavingskliniek die niet alleen hulp aan het slachtoffer biedt maar ook aan de naasten. Hervitas is een kliniek voor gok- en gameverslaafden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *